Se schimbă pensiile în România, anunț oficial. Vestea dimineții pentru milioane de pensionari români

de: Alexandru Puiu
09 08. 2023

Înainte de finele acestui an, sistemul de pensii din România va suferi schimbări importante. O nouă lege a pensiilor este aproape gata, după ce ultima iterație a picat testul de constituționalitate de la CCR.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Curtea Constituțională a României a declarat parțial neconstituționale modificările aduse legii pensiilor, trimițând în acest fel înapoi în Parlament proiectul legislativ. În acest context, fostul premier Nicolae Ciucă a oferit câteva detalii despre modul în care funcționează reforma sistemului de pensii de la noi și, mai ales, care este miza modificărilor. Dacă nu era evident pentru cineva, există riscul foarte mare de pierdere a fondurilor europene din PNRR.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

„Lucrează specialiştii, erau doamna ministru a Muncii, doamna ministru a Justiţiei, oameni care se pricep la interpretarea CCR şi lucrează la ele. În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate şi agreate cu Comisia, vom avea de urgenţă şi plenul. Ne dorim să treacă în sesiune extraordinară.

Nu trebuie să existe riscul să pierdem fondurile europene, tocmai de aceea, indiferent de discuţiile care sunt în spaţiul public este nevoie ca prin responsabilitate politică, de leadership să asigurăm absorbţia de fonduri europene şi să facem în aşa fel încât să avem susţinere la nivelul întregii economii.

Vedem cu toţii că sunt probleme la nivel internaţional, probleme care vrând, nevrând ne afectează, dar pe măsură ce consolidăm ceea ce am greşit până în momentul de faţă şi stabilizăm putem sa trecem foarte bine şi prin această criză economică”, a declarat, marți, Nicolae Ciucă, aflat la sediul PNL București.

Anunțul de mai sus a venit la aproximativ 48 de ore după ce CCR a publicat motivarea sentinței în cazul neconstituționalității mai multor puncte din Legea Pensiilor speciale, documentul cu pricina urmând să fie publicat în Monitorul Oficial înainte de finele săptămânii.